Tourette Syndrom En dansk side om Tourette
Hjem

Værd at vide om Tourette
Tourette Syndrom (TS) er en kronisk, neurologisk betinget forstyrrelse forårsaget af en kemisk ubalance i hjernen, som begynder i alderen 2-15 år og varer hele livet.

Karakteristiske Tourette symptomer
TS er karakteriseret ved multiple bevægelser - kaldet tics - der gentages i hurtig rækkefølge, samt ufrivillige lyde. Bevægelserne kan omfatte hurtig blinken med øjnene, trækken på skuldrene, kast med hovedet, ansigtsgrimasseren eller andre gentagne bevægelser af kroppen eller lemmerne. Lyde kan omfatte gentagen snøften, rømmen, hosten, grynten, gøen eller skrigen. Nogle mennesker med TS oplever echolali (gentagen af det, andre siger), palilali (gentagen af det, man selv siger), stammen eller coprolali (ufrivillig ytren af upassende eller uartige ord).

Personer med TS har sjældent alle disse tics. De fleste vil over en længere periode udvise nogle eller mange af disse symptomer i mildere eller sværere grad. I mildere tilfælde vil personen kun have få tics eller trækninger, der er begrænset til ansigt eller øjne. I andre tilfælde kan adskillige områder af kroppen være berørt, f.eks. ryk med armene, stampen med foden eller sammentrækning af bugmuskulaturen. TS tics tiltager og aftager, oftest over perioder af 3 til 4 måneders varighed. Gamle tics kan forsvinde og blive erstattet af nye, eller nye kommer til de allerede eksisterende.

Hos nogle med TS kan der optræde tvangstanker, som er uønskede, uacceptable, tilbagevendende idéer eller hele tanke-rækker, der af personen selv opleves som invaliderende. Ofte har tvangstanker et uhyggeligt, angstpræget indhold. Selv om indholdet er neutralt, opleves det fortsat som ubehageligt og forstyrrende. Der kan også opleves tvangshandlinger, der opleves som noget nødvendigt: handlingen skal udføres, før et oplevet pres letter. Også tvangshandlinger er tilbagevendende og opleves som plagsomme.

Stress, store forandringer i ens liv eller følelsesmæssige op og nedture kan ofte give en forværring af tics. TS bliver ofte værre under puberteten, men stabiliseres som regel, når man bliver voksen. Medicin der indeholder stoffer som stimulerer centralnervesystemet (f.eks.visse antihistaminpræparater) kan også forstærke tics.
Tics kan som regel kun undertrykkes i få minutter af gangen.

Behandlingserfaringer
Der er adskillige medikamenter, som kan dæmpe TS symptomerne for mange mennesker. Hvis patienten ikke er særlig generet af sine symptomer, behøves medicin ikke. Ingen af de nuværende medikamenter kan få symptomerne til at forsvinde helt, men de kan reduceres og i visse tilfælde forsvinde helt i perioder, for dog atter at komme igen, specielt i stressede situationer. Alle former for medicin (selv aspirin) har bi-virkninger, så det er derfor nødvendigt, i samråd med sin læge, at få klarlagt hvilken medicin man trives bedst med.


Ny dansk side om Tourette for voksne


Dansk Touretteforening    

Dansk Touretteforenings hjemmeside

Foreningen udgiver et medlemsblad og har flere fællesarrangementer hvert år.
Foreningen har også gode kontakter til læger, eksperter og ekspertcentre i DK

Tilmelding til foreningen kan ske fra foreningens hjemmeside. Årskontingent er kr. 150,- pr. husstand. (prisen pr. efterår 1999)


Materiale om Tourette Syndrom

Da vi begyndte denne side i 1998 var der ikke ret megen dansk litteratur om Tourette. 
Der var primært artikler og en pjese fra Dansk Touretteforening - Ufrivillige Bevægelser 

Nu findes der heldigivs en hel del mere information på dansk Der er også mere information tilgængelig på nettet.

Vi har lavet en personlig linkliste, som både handler om Tourette, men også om sundhed og det at være en familie. 
Det er vores erfaring, at det er meget lettere at leve med Tourette, hvis resten af tilværelsen er så meget i harmoni som muligt.

DANMODIS (Danish Movement Disorder Society) omfatter også Tourette.
Læs her hvad Center for Småhandicapgrupper skriver om Tourette
Bio-nyt nr. 108 har temaet: Tourette
"Tourette Syndrom - en bog for fagfolk, patienter og pårørende" af Mary M. Robertson og Simon Baron-Cohen

Dansk Touretteforening fører også en Litteratur liste

*** Ny dansk side om Tourette for voksne www.web66.dk/tourette bestemt et besøg værd. ***

På engelsk giver den Canadiske site Mental Health en omfattende beskrivelse af Tourette

tswebring.jpg (11192 bytes) S. Craig Whitley har lavet en bemærkelsesværdig  side om Tourette Syndrom.

Se bl.a. listen over Bøger, Pjeser og video samt en meget omfattende link side og en liste over  Tourette foreninger fra hele verden


Ansvalig for denne side Per Frederiksen   -  Denne side er sidst opdateret d. 17-03-08  - Oprettet i maj '98